Arıcılık İçin Bilgi Verildi

6 sene önce
12.471 izlenme

Arıcılık konusunda bilmemiz gereken etraflıca bilmemiz gereken bir sürü konular vardır. Arıcılık yapmak için yöreden yöreye mevsimden mevsime çeşitlilik gösterir yapıldığı yere göre o yüzden arıcılığın temelini oluşturan nektar akımını iyi bilmek gerekiyor ve bunun için alt yapının oluşturulması gerekmektedir.

Bunlar, öncelikle nektar bakımından en fazla olan ağaç türleri ve çiçek çeşitlerini belirleyerek o yöreye o tür bitkilerin ekilmesini ve dikilmesini sağlamalıyız ki arıcılık için gelir kaynağı olsun.

Bununla beraber: Biga Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Biga Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, Biga Ada Bilgi evinde düzenlenen toplantıda, arıcıları bilgilendirdi.

Ziraat Mühendis Mustafa Yıldırım, toplantıda, gezgin arıcılık yönetmeliğiyle ilgili değişiklikleri anlattı. Geçen yıl 45 arıcının kovanlarını bıraktığı Çakırlı köyü civarında 3 kişinin kayıtlı diğerlerinin ise kayıtsız olarak gelişigüzel kovan bıraktığını belirten Yıldırım, en çok sıkıntının konaklama konusunda yaşandığını söyledi.

Orman Yüksek Mühendisi Dr. Muhammet Akkaya da insan sağlığı için vazgeçilmez besin kaynağı olan bal üretiminin, Biga arıcısı için önemli olduğunu belirterek, Biga Yarımadası’nın biyolojik çeşitlilik açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Ağaçlandırma çalışmalarının ana prensiplerinden birisinin de orman köylüsü için ekonomik girdi sağlayacak ağaç türlerinin ağaçlandırmalarda kullanılması olduğunu dile getiren Akkaya, şöyle konuştu:

“Dolayısıyla yetişme ortamı uygun olan yerlerde arıcılık için önemi olan akasya gibi türlerin dikilmesi önem kazanmaktadır. Dikim yoluyla oluşturulan bal ormanlarının yanında tabii olarak yörede bulunan tespih çalısı, karabaş otu, piren, Davulga gibi ağaççık ve çok yıllık otsu bitkilerin korunması temel amaçlardan biri olmalıdır. İlçemizde büyük bir alanı kaplayan meraların ıslah çalışmaları yapılırken, arıcılığın yapılabileceği alanlar haline getirilmesi hem hayvancılık hem tarım hem de çevre açısından büyük önem taşımaktadır.”

Biga Orman İşletme Müdür Yardımcısı Mehmet Akkan ise arıcılara, orman alanlarında konaklayacak arıcıların uyması gereken kuralları anlattı.

Daha sonra Biga Bal üreticileri Birliği Başkanı Ali Kurt, Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan’a, arıcılara verdiği destek ve katkılarından dolayı teşekkür plaketi sundu.

Bir önceki yazımız olan Pudra Şekeri ile Varroa Mücadelesi başlıklı makalemizde arıcılık hastalıkları, arıcılık ilaçları ve toz şeker hakkında bilgiler verilmektedir.

Kullanıcı
Kanalda toplam 1021 adet video bulunuyor.