ARILARIN DÜNYASINDAKİ UYUMLU İŞ DAĞILIMLARI

2 sene önce
1.076 izlenme

10. günden itibaren arılar kovan dışına çıkarak çevre hakkında bilgi edinirler. Bu onların kovanı ilk terkedişleridir. Bu arada işçilerin karnındaki bal mumu bezleri gelişmeye başlar ve 12. günlerinde olgunlaşarak bal mumu üretecek hale gelirler. Dadı bezleri ise artık faaliyetlerini durdurmuştur.

12 günlük olan işçiler, arı yavrularını beslemeyi keserler ve birbirine eşit altıgenlerden oluşan peteğin inşasına koyulurlar. Arıların kovan içinde sürekli olarak petek inşa etmeleri gerekmez. Ancak yaşadıkları yer ihtiyaçlarını karşılamadığında veya başka bir yere göç ettiklerinde yeni petekler örerler. Bunun dışında bal mumunu genellikle petek tamiratında kullanırlar ki, bu iş çok fazla vakitlerini almaz.

Bu dönemde arılar çok önemli üç iş daha yaparlar. Bunlardan ikisi, dışarıdan getirilen yiyecekleri diğer arılara dağıtmak ve petek hücrelerine depolamaktır. Arılar kovana dönen nektar toplayıcılarından balı alır, bunu aç arkadaşlarına bölüştürür veya duruma göre bal odalarına depo ederler. İşçi arıların aynı dönemde yaptıkları üçüncü iş ise, hücrelerden yeni çıkan arıların geride bıraktıkları parçaları, işi biten petek kapakçıklarını, kovan içinde ölmüş olan arıların cesetlerini ve buna benzer pek çok yabancı maddeyi kovanın çıkışına sürükleyerek ve metrelerce uçarak kovandan uzağa atmaktır.

Yüce rabbimiz canlılardaki yaradılışa bir Kuran ayetinde şöyle dikkat çekmektedir. Şeytandan Allah ‘a sığınırım:

“O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, ‘şekil ve suret’ verendir. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O’nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir.” (Haşr, 24)

Bir önceki yazımız olan Maskesiz Arı Kontrolü başlıklı makalemizde Maskesiz Arı Kontrolü hakkında bilgiler verilmektedir.

Kullanıcı
Kanalda toplam 1014 adet video bulunuyor.