Arıların Kovan Isısını Ayarlamaları

3 sene önce
2.015 izlenme

Arı kovanlarındaki 35°C’lik değişmeyen ısı son derece dikkat çekicidir. Çünkü bazı canlılarda olduğu gibi arılar da vücut sıcaklıklarında değişiklik yapamazlar. Bu nedenle kovan içindeki sıcaklığı vücut sıcaklıkları ile dengeleyemezler. Ancak hareket etmelerinin sonucunda ortaya çıkan ısı ile kovandaki ısı dengesini sağlarlar. Kovandaki ısı değişikliğinden en çok etkilenenlerse yavru arılardır. Bu nedenle kuluçka odalarının sıcaklığına özellikle çok dikkat edilir.

Gün içinde gerçekleşen sıcaklık değişikliklerine göre arılar kovan ısısını korumak için çeşitli çalışmalar yaparlar. Havanın daha soğuk olduğu sabahın erken saatlerinde işçiler petek çevresinde kümelenir ve vücut sıcaklıkları ile yumurtaları ısıtırlar. Gün ilerledikçe ve hava ısınmaya başladıkça arılar tarafından örülen küme yavaş yavaş dağılır. Eğer sıcaklık artmaya devam ederse işçilerin bir bölümü ısıyı düşürmek için kanatlarını yelpaze gibi sallamaya başlar. Hava akımını kovanın girişine ve peteklerin üzerine doğru yönlendirerek kovan ısısını düşürmeye çalışırlar. Çok sıcak günlerde ise arılar daha şiddetli bir soğutma yöntemi kullanırlar. Yiyecek toplayan arılar kovan ısısı çok yükseldiğinde polen veya nektar yerine kovana, yakındaki su kaynaklarından aldıkları su damlalarını getirir ve bunları kuluçka hücrelerinin üzerine serperler.

Arıların kovanın sıcaklığını ayarlamak için yaptıkları her hareket Yaratıcımız olan üstün güç sahibi Allah tarafından ilham edilmektedir. Yüce Rabbimiz bir ayetinde şöyle buyurmaktadır. Şeytandan Allah’a sığınırım:

“Göklerde ve yerde olanların tümü Allah’ı tesbih etmiştir. O, üstün ve güçlü (Aziz) olandır, hüküm ve hikmet sahibidir.”(Hadid, 1)

Bir önceki yazımız olan Arıcılık - Ana Arı Üretimi başlıklı makalemizde Ana arı, Ana arı üretimi ve ARICILIK hakkında bilgiler verilmektedir.

Kullanıcı
Kanalda toplam 1014 adet video bulunuyor.
BU VİDEOYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap
1 Yorum Yapıldı
  1. Ethem Akyol dedi ki:

    Güzel bir arıcılık bilgi sitesi hazırlanmış